Козметика и грим

Нарът – вечен символ на красотата

Маслото от нар – еликсир на младостта за зрялата кожа

01.12.2012г. / 17 00ч.
Аз жената
Нарът – вечен символ на красотата

Растението нар представлява широколистно дърво или храст, а рубиненочервените плодове приличат на коледни играчки. Всеки плод съдържа около 600 годни за консумация зрънца, които са заобиколени от месеста пулпа. Поради високото си съдържание на витамин C, витамин B5, калий и антиоксидантни полифеноли, днес този плод попада в групата на т. нар. суперхрани. Проведени проучвания показали, че маслото, сокът и екстрактът от нар имат потенциал за предотвратяване на различни ракови заболявания, включително рак на гърдата, кожата, дебелото черво и белия дроб.

В алтернативната медицина е използван за лечение на диабет и сърдечни заболявания, а антиоксидантните му свойства са три пъти по-силни от тези на червеното вино и зеления чай.

Редовната консумация на свежи плодове от нар дори помага за отстраняване на зъбния камък и кървенето на венците.

Вкусът се различава в зависимост от вида нар и неговата зрялост. Сокът от нар може да бъде много сладък или кисел, но повечето плодове са с умерен вкус. Киселият привкус се дължи на киселинни танини, които се съдържат в люспите.

Нарът има безспорни ползи за здравето. Древните хора вярвали, че е надарен с магически свойства. Те смятали нара за „крал на всички плодове“. Всъщност, ако се вгледате внимателно, ще видите царствената корона на върха на плода. По време на своята многогодишна история, той е бил символ на благоденствие, надежда и изобилие във всяка част на света. Името нар произлиза от латинската дума pomum (ябълка) и granatus (семена). От там и названието на минералите гранати – скъпоценни камъни с ален цвят, подобен на цвета на зърната на нара, както и това на напитката гренадин – сироп от нар.

Нарът е високо ценен плод още в древността. Древногръцка легенда разказва, че Деметра – богинята на плодородието, е обречена да загуби своята дъщеря Персефона в услуга на Хадес – бог на подземното царство, само заради едно единствено зърно от този божествен плод. В Иран дори вярват, че в райската градина забраненият плод, с който е била подмамена Ева, е именно нарът, а не ябълката. Нарът се използва в много национални кухни. В Индия и Пакистан зърната се изсушават и намират приложение в състава на лютеница и къри. В много от средиземноморските страни сокът от нар се използва дори за мариноване на месо и салатен дресинг.

Биодинамично отглеждане на нар за Weleda

Наровете, използвани в продуктите на Weleda, се отглеждат в югоизточна Турция – в плодородна долина, близо до крайбрежния град Мерсин. Защитена от планински пояс, тя предоставя идеални условия за отглеждането на овощни дръвчета, предимно нар, но също лимони, портокали, кайсии и смокини.

Прибирането на реколтата започва през месец октомври. Узрелите плодове се събират на ръка и транспортират до град Нигде, където се извършва преработката на плодовете. Първоначално те се обелват и след това се пресоват за получаване на ценния сок от нар. Малка част от реколтата се подлага на сушене. Изсушените семена се транспортират до Германия, където чрез студено пресоване от тях се извлича масло от нар. За добиването на 1 кг скъпоценно масло са необходими 500 кг плодове.

Маслото от нар представлява истински еликсир на младостта за зрялата кожа, тъй като съдържа пуникова киселина, която ефективно стимулира клетъчната регенерация и забавя процесите на стареене. Нарът предпазва епидермиса (външния слой на кожата) и подпомага регенерацията на клетките в епидермиса и дермата (вътрешен слой). Той засилва кръвообращението, подпомага възстановяването на тъканите и зарастването на рани; защитава кожата от свободните радикали и способства за предпазване от рак на кожата. При слънчево изгаряне облекчава състоянието на кожата, а също така намалява вредното въздействие на слънцето. Нарът предпазва от преждевременно стареене и поява на бръчки и фини линии. Маслото от нар помага за предотвратяване на хиперпигментация и възрастови петна. То увеличава производството на колаген и еластин и омекотява кожата, а малката му молекулна структура позволява да прониква дълбоко в кожата, успокоявайки сухата, напукана и раздразнена кожа.

Древните гърци и римляни наричали нара „плод на боговете“, но днес той е добре познат с полезните си качества и всеки може да го добави към списъка си с естествени средства за здраве и красота.

Коментирай