Здраве и красота

Нарът – витаминната граната

13.11.2007г. / 08 43ч.
Аз жената
Нарът – витаминната граната

Есента е сезонът на плодовете, а нарът е един от най-мистичните и атрактивни дарове на природата. Той придава аристократизъм и изящност на празнично украсената трапеза. Червената му кора блести всред багрите на есента, а зрънцата са като блестящи рубини.

Една купа с нарове мигновено може да ви препрати към библейските времена, към тайните вечери и ритуали. Затова и присъствието му на трапезата е на особена почит.

Нарът е възпят още в Стария завет, а в Египет, Афганистан и Кавказ е бил почитан като символ на плодовитостта. Едно от имената на този божествен плод е гранат, но не защото формата му е като граната, а от латинското название “granatum”, което означава зърнест. На английски е – зърнеста ябълка. Наистина много полезна зърнеста сладост, но и не толкова лесна за консумация. Не може пътьом за работа да хруснеш един нар. Консумацията на нара е цял ритуал. Плодът се разтваря, зрънцата се събират като капки роса и се разнася невероятен аромат. Разбира се трябва да се внимава с петната от аления като кръв сок.

Важно е да се знае, че нарът е наистина витаминна граната. Той е изключително богат на витамини C и успешно може да замества лимона по нашите географски ширини. Богат е също и на витамини P, B1, B2, B6 и B12, а също така витамин E и провитамин A.

Сокът от нар действа тонизиращо и е изключително предпочитан в страните с горещ климат. Той е богат на манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед, което го прави пръв приятел на народните лечители. Притежава още плодови киселини, аминокиселини, нишесте, целулоза, течни масла, дъбилни вещества.

В най-голямо количество дъбилните вещества са в кората на плода, затова от нея се прави ароматен чай, който действа благотворно при стомашни разстройства. Смята се, че помага и при висока температура, ангина и кашлица, както и при пневмония, анемии, дерматити.

Нарът се е използвал навремето и в борбата срещу тениите, при обилна менструация, възпаление на сливиците и венците. Правела се е настойка от кора от нар, която се е варяла в 500 мл вода. Отварата се е прецеждала и се е пиела преди ядене.
Сокът на киселите плодове е идеална напитка и за диабетици.

Зрънцата от нар могат да се използват за украса на сладоледи, торти и други сладкарски изделия. Варен и сгъстен сокът от нар се използва в източната кухня за подправка за печени птичи меса и риба.

Родината на нара е Югозападна Азия, но той от дълги години се култивира и у нас. Най-добре вирее в Югозападна България и по Черноморието, но е желан плод във всеки дом.

Здравословните предимства на мюслито

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Цветанка ( преди 11 години )
имам внучка на 2.5 години как да приготвя чай от нар ,за стомашно растройство т.е. колко вада колко *** и какво време да се вари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Georgi ( преди 11 години )
Eliza...Eliza не се прави на остроумна.Ще ти падне шапката,ако има откъде да научиш повече за нара описан в Библията,ако разбира се и искаш да научиш,а не да си като кон с капаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Elka ( преди 11 години )
Здравейте ! Аз няма да цитирам Библията, но искам да споделя с Вас за най-новите изследвания на учени от университета в Уисконсин, САЩ. Според тях екстратът от нар спира в най-висока степен развитието на рака в простата.Той наистина съдържа витамините А , С и Е. А заедно с мангостана, азиатски плод,са в челото на класацията на плодовете по ORAC стойност,т.е.те имат най-висок капацитет на поглъщане на кислородните радикали. С други думи нарът е мощен антиоксидант!Обявен е за супер плода на днешното време.Труден е за консумация, но винаги е присъствал в нашия дом през този сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Вергиния ( преди 11 години )
Позволявам си да се включа в разговора само за да уточня, че характера на он-лайн изданието е предимно да фокусира погледа ни върху даден проблем, да ни напомни за нещо /като това, че нарът е полезен за организма/, да ни провокира и да ни накара да се замислим и дори сами да проверим в специализираната литература относно даден проблем или сами да се задълбочим в дадена тема.Но явно покрай постите духовния глад се изостря и затова ще разкажа малко повече за нара в Стария Завет. Именно географски ширини, където се пише библейската история в миналото са били много подходящи за развитието на наровете. Както за нас ябълката, крушата и сливата са най-популярните плодове, така за израилтяните са били: нарът, смокинята и фурмата. Затова съвсем естествено нарът е присъствал на тяхната трапеза. Наистина е бил мистичен плод. Ако четем Стария Завет внимателно ще забележим, че нарът има сакрален характер. Първосвещеникът е влизал на среща с Всевишния Бог в пресвятото място с мантия, на която са били извезани нарове /Из.28/. Когато Соломон съгражда храм на Бога отново върху колоните в храма са изваяни нарове /3 Ц 7:18, 20, 42/. Според Библейския конкорданс нарът е споменат в Стария Завет точно 34 пъти. Като е възможно броят да е по-голям, тъй като в някои преводи нарът е преведен като ябълка. А и в горната статия, доколкото виждам е упоменато, че нарът е наричан зърнеста ябълка.Когато евреите се оплакват от Мойсей, че ги е завел в пустинята те бързат да отбележат, че няма нарове в тази земя /Ч. 20:5/Когато Бог им обещава, че ще ги заведе в плодородна земя не пропуска да подчертае, че там където ги води ще има и нарове. /Вт. 8:8/.Не само в днешните шампоани се слага нар, нарът е бил приятел и помощник на женската красота и в древността.Наистина присъствието на нара както в Стария Завет, така и в бита на древните народи е много интересно и би могло да се пише много за него.Ще си позволя само да цитирам 4-та песен от Песен на песните, защото е много подходяща за женско списание. Ето колко поетично мъжът се обръща към своята любима в Стария Завет. Пожелавам такива мили думи към днешна дата и на съвременен език, а може и без думи на всяка от вас:))))))О, хубава си, моя милахубава си! Очите ти са гълъбови под твоите къдри; косата ти е като стадо кози,кога слизат от Галаадската планина;зъбите ти като стадо остригани овци кога излизат от къпалня, от коитовсяка има две агънца, и ялова няма помежду им;устните ти като алена панделка, иустата ти са сладкодумни; твоите ланитипод къдрите твои са като половинки нарови;шията ти като Давидова кула, направена за оръжие:на нея висят хиляди щитове все щитове на юнаци;двете твои ненки са като близначетаот млада сърна, които пасат между криновете........ и т.н. /Библия, С. 1991 г. Изд. Св. Синод/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 4 rate down comment
eliza ( преди 11 години )
В началото на статията има много неточности, че нарът е "възпят" в Стария завет, че от него се разнася "невероятен аромат", някакви налучквания за "библейски времена, тайни вечери и ритуали".Всеки, който е виждал нар знае, че той няма никакъв аромат, а за да се базира някой на Библията, трябва да е чел нещо от нея. След толкова неточности, как да повярваме на следващата информация за качествата на нара и полезните вещества, съдържащи се в него? Манган, фосфор, магнезий, алуминий, силиций, хром, никел, калций, мед? Дали не трябва да избягваме употребата му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Сияна ( преди 11 години )
Благодаря ви за страхотната статия.Обожавам нар ,в момента имам вкъщи много от този плод ,а вашата статия допълнително ме просвети за чудодейните му качества,така че ще го консумирам по-често и с по-голямо удоволствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Duska ( преди 11 години )
Здравейте.Аз също съм чувала за полезните съставки на този плод. Особено го препоръчват при анемии. А чая от корите на нара помагат за разстройство и кашлица. Много е вкусен, ммммммммм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Radka ( преди 11 години )
Blagodarq za informaciqta.Nqmah predstawa. }e go polzwam po-chesto.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар