IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сокът от нар топи тлъстините на корема

10 юни 2011 10 57

Изследователите от университета в Единбург са установили, сок от нар намалява кръвните нива на мастни киселини

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Известно е, че сокът от нар е полезен за сърцето, намалява риска от онкологични заболявания и дори повишава сексуалната активност.

Последните проучвания върху полезните свойства на нара показват, редовната консумация на сок от този плод може да помогне в борбата с възрастовите изменения, които настъпват в тялото с напредване на възрастта, пише Puls.bg.

Изследователите от университета в Единбург са установили, сок от нар намалява кръвните нива на мастни киселини, известни като неестирифицирани или свободни мастни киселини (FFA).

Именно неестирифицирнаните мастни киселини са причина за мастните натрупвания в областта на корема и около вътрешните органи (висцерално затлъстяване).

Специалистите провели експериментално проучване с 24 мъже и жени, които ежедневно, в продължение на един месец, приемали по 500 мл. сок от нар.

Резултатите получени след експерименталния период показали, че при повече от 50% от доброволците намаляло количеството на мастната тъкан в областта на корема и ханша.

Освен това, при почти 90% било отчетено по-ниско кръвно налягане, а следователно и намален риск от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност.

Нарът е богат на танинови вещества, на които се дължи и тръпчивият му вкус. Сладкият вкус на плода се дължи на високото съдържание, до 20 %, на монозахариди – фруктоза, глюкоза и захароза.

Освен, че е изключително богат на антиоксиданти, сокът от нар съдържа калий до 378 мг, магнезий, фосфор, калций, натрий, желязо, както и алуминий, силиций, хром, никел и мед, както и витамини С, В6, В12 и Е.

Автор - снимка

КоментариКоментари

Maya_Maya ( преди 12 години )
Много интересна и полезна статия! Не съм подозирала какви са скритите качества на нара.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар