Девет здравословни причини да обичаме нар


| Прочетено Прочетено: 9199 пъти | КоменариКоментари: 0



Девет здравословни причини да обичаме нар

Лечебните свойства на нара са известни още от древни времена. В днешно време червеният плод не  е изгубил своята популярност. Нека да разгледаме как плодовете на нара могат да помогнат да запазим добро здраве.

Увеличава хемоглобина

Най-известната полза на нара е благоприятното му влияние при борбата с анемията. Ако страдате от анемия, пийте половин чаша разреден сок от нар 3 пъти дневно, 30 мин. преди хранене в продължение на 2 месеца.

Спира диарията
Кората и плодовете на нара имат затягащо свойство. Това прави екзотичния плод иделно средство срещу диария, колит и ентероколит. По-възрастните трябва да изсушат и натрошат кора от нар. Взима се по една щипка 3 пъти дневно след хранене. При децата се препоръчва да се дава пресен сок от нар разреден на половина с вода. В случай на инфекциозна диария, полифенолите, които се съдържат в нара са ефективно средство за намаляване на растежа на бацилите на дизентерията и други патогени.

Дезинфектант на устата и гърлото
Водна отвара от кора от нар или чист сок от нар може да се иползва за гаргара при ангина и фарингит, възпаление на венците и стоматит. Танините, които се съдържат в екзотичния плод облекчават болката, а органичните киселини унищожават инфекциите.

Замяна на инсулин

Плодовете на нара са едно от малкото неща, които не само могат да бъдат приемани от диабетици, но и дори са полезни за тях. Ако страдате от диабет, пийте по 60 капки сок, 4 пъти дневно преди хранене. Още на третия ден ще забележите значително намаляване на кръвната захар.

Девет здравословни причини да обичаме нар

Лекува кожата
Имате мазна кожа? Страдате от акне и гнойни рани? Направете маска от леко препечена и натрошена кора от нар, масло и зехтин. Прилага се върху кожата не повече от два пъти седмично, като през останалото време се съхранява в хладилник. Прах от изсушени нарови кори може ефективно да се използва при лечения на изгаряния и драскотини.

Понижава кръвното налягане
Наровите плодове могат успешно да намалят кръвното налягане. Сушените плодове на нара, като добавка към чай, ще помогнат за успокояване на нервната система, отърваване от чувството на тревожност и успокояване на нощния сън.

Повишава активността на хормоните

В семената на нара се съдържат масла, които възстановяват хормоналния баланс в организма. Следователно, когато хапвате нар, не плюйте семките, а ги глътнете.

Премахване на възпаления
Кората от нара помага при различни възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб, ушите, очите, ставите, гинекологичните органи. Приготвя се отвара от две супени лъжици прах от кора на нар, 1 чаена чаша топла вода. Сместа се вари на водна баня 30 мин. След това се прецежда и се разрежда с преварена вода. Взема се по 50 мл. 2-3 пъти на ден 30 мин. преди хранене.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email